2012. január 12., csütörtök

Mire jó a Pataki?

A Pataki-tál nemcsak húsételek remek összhangjának kiváló elősegítője...


 de még kenyérsütésre is alkalmas.Ez egy kisebb cipó fél kiló lisztből, a legalapabb recept szerint (csak liszt, víz, só, élesztő, olaj). Legközelebb 2x vagy 3x ennyiből sütöm, mert bőven elfér. Sütés menete: a tálat legalább 1 órára beáztatjuk, kikenjük olajjal-liszttel (előtte kitöröljük belül, az enyém mázas, szóval könnyű), majd beletesszük a megkelt tésztát, tetejét bevágjuk. Rátesszük a Patakira a tetejét, és a hideg sütőben magas hőfokon (kb. 200-220 fok) 20 perrcig sütjük, majd lejjebb vesszük a hőfokot úgy 175 fokra, és  40 percig sütjük -az utolsó 20 percnél kivesszük, megkenjük vizes ecsettel, a tetejét már nem tesszük vissza rá.
ha több lisztből sütjük, értelemszerűen a sütési idő is nő.

5 megjegyzés:

Maria írta...

Igen, nagyon jó erre is a cseréptál.
/nekem volt már, hogy túl nagyra kelt meg benne és rásült a tetejére, szépen felvéve a kacsaformát, elég nehéz volt lehámozni róla/

beszand írta...

Isteni lett az a kenyér. Nekem nem mázas van, hanem a mázatlan Römertopf , de a használatija szerint alacsony hőfokra tehetem be és fokozatosan emelem a hőfokot. Rögtön a meleg sütőbe teszed, vagy emeled a hőfokot ahogy írtam az előbb?

N.Zsuzsi írta...

Andi, hideg sütőbe teszem, úgy kapcsolom be, és tekerem egyből magasra -így a tál is fokozatosan melegszik fel, ahogy a (villany)sütő)

beszand írta...

Köszönöm! Oké, így kimerem próbálni.Eddig a kenyérsütőben sütöttem a kenyeret, de már többször gondoltam rá nagyobb adagot jobb lenne sütni. Na majd mutatom! :)

N.Zsuzsi írta...

oké, kíváncsian várom :)